Hoe wordt een dakkapel gebouwd?

Bij de bouw van een middelgrote dakkapel met een hardhouten kozijn gaan wij als volgt te werk.

het wegrapen van de dakpannen Eerst wordt er een klein gat in het dakbeschot gezaagd, waarna een deel van de dakpannen kan worden weggeraapt.

Nadat alle dakpannen weg zijn, wordt het gat in het dakbeschot op maat gezaagd.

Tussen de bestaande dakbalken worden twee slapers (steunbalken) geplaatst ter ondersteuning en versteviging van de dakconstructie.

het uitzagen van het dakbeschot
plaatsen van het kozijn
Nadat de slapers zijn bevestigd, wordt het hardhouten kozijn geplaatst. Daarna worden de dakbalken en dakplaten geplaatst. De boeidelen (bovenrand) en zijwangen (schuine zijkanten) worden van multiplex gemaakt.
dakplaten en dakbalken

 

De binnenkant van het dak van de dakkapel met de dakbalken en dakplaten ziet er uit zoals op de linkerfoto.

De dakkapel wordt aan de binnenzijde afgespoten met purschuim om tocht te weren.

De boeidelen en zijwangen worden aan de buitenzijde afgewerkt met kikern materiaal (trespa) in de kleur volgens de offerte. Voor de waterafvoer wordt een loden stadsuitloop geplaatst. Op het dak van de dakkapel wordt een dikke isolatielaag aangebracht. Vervolgens worden twee lagen dakbedekking op het dak van de dakkapel aangebrand. Wij gebruiken hoogwaardig materiaal met 10 jaar garantie op het materiaal en 5 jaar garantie op de arbeid.

Voor de afwerking van de dakranden worden zinken deklijsten aangebracht. De stadsuitloop en de zinken daklijsten zorgen voor een goede hemelwaterafvoer.

afwerking boeidelen en zijwangen
 
binnenkant hardhouten kozijn

Als laatste worden het dubbel glas en de roosters in het hardhouten kozijn geplaatst. Het door ons geleverde dubbel glas heeft 10 jaar garantie.

Op de rechterfoto is het eindresultaat te zien: een middelgrote dakkapel met een wit geschilderd hardhouten kozijn, waarin twee draai/kiepramen geplaatst zijn. Het geheel is afgewerkt met wit trespa.

eindresultaat
 
dakkapel met ingebouwd screen
Indien gewenst kunnen wij hand- of elektrisch bediende screens of rolluiken leveren voor elke dakkapel. Het resultaat is het mooist wanneer in de bouw gelijk rekening wordt gehouden met plaatsing van een screen of rolluik.
 

Algemene informatie

Het bouwen van een dakkapel is specialistenwerk. Voor het bouwen van een dakkapel is voorbereidend werk nodig.

Eerst wordt er een afspraak gemaakt voor het doorspreken van persoonlijke wensen en het opnemen van de maten. Vervolgens ontvangt de klant een vrijblijvende offerte waarin de gemaakte afspraken zijn opgenomen.

Na akkoordbevinding van de offerte worden de werkzaamheden voorbereid en in overleg ingepland.

Afhankelijk van soort en grootte neemt het bouwen van de dakkapel één tot drie dagen in beslag. Het bij de bouw vrijgekomen bouwafval wordt door ons afgevoerd, met uitzondering van asbesthoudende producten en dakpannen.

 

Mogelijkheden

Een dakkapel is bedoeld om ruimte te creëren in een ruimte met een schuin dak. Een rommelzolder kan bijvoorbeeld door het plaatsen van één of twee dakkapellen veranderen in twee ruime slaapkamers. Door een dakkapel te plaatsen wordt ongebruikte vloeroppervlakte onder een schuin dak benut.

   

Dakkapellen zijn er in alle soorten en maten. Behalve met een plat dak kan een dakkapel ook met een schuin dak met dakpannen worden uitgevoerd. De dakkapel kan ook als functie het verhogen van de nok van een dak hebben, zoals de tekening hiernaast laat zien.

In de uitvoering van een dakkapel is ook veel mogelijk. De dakkapel kan met een hardhouten of een kunststof kozijn worden geleverd. De dakkapel kan aan de buitenkant geheel met hout (bijvoorbeeld met rabatdelen of schroten in elke gewenste kleur) of met kikern materiaal (trespa) worden afgewerkt, dat in vele kleuren leverbaar is.

Voor elke dakkapel zijn diverse soorten rolluiken, screens of insectenhorren leverbaar.

bouwtekening van verschillende soorten dakkapellen
 
ga naar het begin van de pagina